Het seizoen gaat weer beginnen, en dat betekent voor veel karpervissers nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wat hierbij een belangrijke rol speelt is het aas dat je wilt gebruiken. Omdat er op de markt zoveel keus is, snappen we dat het lastig is om een keuze te maken tussen al die verschillende boilies. Om het jou iets makkelijker te maken, hebben wij per jaargetijde in het voorjaar uitgezocht welk type boilie je het beste kunt gebruiken.
Begin maart en april
Om goed te kunnen bepalen welke boilies het beste passen bij welk jaargetijde, is het belangrijk om te weten waar de karper nou eigenlijk behoefte aan heeft. In het begin van het voorjaar, in de maanden maart en april, komen de karpers uit hun winterslaap. In deze maanden worden de dagen weer iets langer en het water weer iets warmer, en dat betekent dat de karper zich langzaam weer laat zien. Houd er rekening mee dat de karper bij een watertemperatuur van onder de 12 graden zich niet snel zal laten zien. Vis in deze periode met smaakvol, maar licht verteerbaar aas. Denk bijvoorbeeld aan grove boilies met een laag eiwitgehalte. Kleine hoeveelheden aas zijn vaak meer dan voldoende. Dit komt met name omdat het lichaam van de karper nog koud is, waardoor ook de vertering minimaal is.
Eind april en begin mei
In deze periode loopt de watertemperatuur op, en daarmee ook de vertering van karpers. Dit houd in dat je automatisch meer moet gaan voeren. De behoefte naar voedsel neemt toe en de karper is in de wintermaanden alle vetreserves kwijtgeraakt. Om deze weer aan te vullen, kun je het beste gebruik maken van vismeelboilies. Wanneer de temperatuur van het water stijgt tot boven de 14 graden, reageren karpers goed op eiwitprikkels en hebben ze zelfs een voorkeur voor eiwitrijk aas. Dit komt met name omdat de paai nadert, en het karperlijf zich vult met kuit en hom.
Mei en juni
In de maanden mei en juni is het zeer geschikt om gebruik te maken van eiwitrijk aas. Vismeelboilies bevatten veel van deze eiwitten, en sluiten perfect aan op de voedingsbehoefte van de karper. Dit komt vooral omdat de hoge temperatuur van het water goed is voor de vertering van de karper. Daarnaast zijn de hoge hoeveelheden eiwitten van de vismeelboilie ook gunstig voor de paai die dichterbij komt. Ook na de paai zullen de eiwitten nog zijn werk doen, omdat de karper tijdens de paai veel reserves verbruikt. Ook herstelt de karper na het eten van eiwitrijk voedsel beter dan na het eten van koolhydraatrijk voedsel. Probeer gewoon wat het beste werkt voor jou, want dat is wat het vissen zo leuk maakt!